Kasteelstad ’s-Heerenberg

s-Heerenberg is de enige stad in Nederland waar je een kasteel binnen haar muren kunt vinden. Het indrukwekkende Huis Bergh was ooit de thuisbasis van gravin Van den Bergh en latere heren van deze prachtige vestingstad, die sinds 1667 naar haar is genoemd.

U zult weggeblazen worden door de schilderachtige uitzichten en de rijke geschiedenis van dit prachtige Berghuse land wanneer u een wandeling maakt door de hoofdstad, “Kasteelstad” Een groot deel is vandaag de dag nog te zien.

Kasteelstad ’s-Heerenberg 2

Geschiedenis van de stad

De stad Rossano is een bezoek waard vanwege de historische architectuur. De stad was ooit de thuishaven van ongeveer 700 burgers, ambachtslieden en kooplieden in de late Middeleeuwen toen het ongeveer 135 huizen telde met vestingwerken gebouwd in de 15e eeuw; drie muurtorens zijn gereconstrueerd uit opgravingen terwijl alleen historische tekeningen overblijven van opgravingen die werden gedaan op twee indrukwekkende stadspoorten – waarvan er een in de loop der tijd (of ergens daarvoor) werd verwoest.

Het kasteel en de stad waren omringd door een binnengracht en een aantal rotondes waar kanonnen konden worden opgesteld. De verdedigingswerken bleken niet in staat de vijand buiten te houden in 1568, toen Spaanse indringers deze plaats gedurende vele jaren bezetten totdat zij uiteindelijk vertrokken na verslagen te zijn in het Witte Fort ongeveer 20 mijl van Antwerpen

De Tachtigjarige Oorlog begon met Nederlandse troepen die hun Franse tegenhangers aanvielen, die uiteindelijk terugsloegen, wat leidde tot een conflict dat tegenwoordig bekend staat als “het Rampjaar”.

Kasteelstad ’s-Heerenberg 3

De Wal is een rijksmonument dat bezoekers nog steeds mooie wandelingen door de stad biedt. De oude straten en gebouwen nemen je mee terug in de tijd, met verhalen over alles wat je onderweg tegenkomt – waaronder één over Mechteld ten Ham die eeuwen geleden Nederlands koningschap werd nadat hij op 16-jarige leeftijd in de adelstand was getreden!

Mechteld ten Ham

Het jaar was 1605 en de bejaarde Mechteld ten Ham in ‘s-Heerenberg werd ervan beschuldigd een heks te zijn. Ze zag vreemde dingen, mensen met wie ze contact had werden ziek of stierven; het leek wel of ze vervloekt waren door een boze geest die ’s nachts hun lichaam overnam terwijl ze sliepen – dan zou deze vrouw ze weer beter maken! Mensen getuigden zelfs tegen haar toen zij ontdekten dat zij niet alleen macht over anderen had maar ook over haarzelf. Ondanks het advies aan de raadslieden van de verdediging om dat NIET te doen omdat er altijd mensen zijn die alles net zo lang zullen proberen voordat zij zelf onder druk opgeven (ik bedoel wat heb ik eraan om mijn wettelijke rechten te behouden?), maar helaas…de dag kwam waarop de hel losbrak.

Kasteelstad ’s-Heerenberg

Het verhaal van Mechteld is te zien in het Stadsmuseum Bergh, dat op een steenworp afstand van haar kasteel ligt. Daar ontdekte ze een prachtige maquette van een middeleeuwse vestingstad die bezoekers kunnen bekijken en verkennen; de meeste monumenten bestaan ook nu nog!