Elten
De Duitse stad Elten is een plaats die in zijn tumultueuze geschiedenis vele gebeurtenissen heeft meegemaakt. Dit kleine dorp op de top van de berg Eltanin was eeuwenlang een administratief centrum tot het uiteindelijk bij Nederland werd ingelijfd. Het had nauwe banden met zowel Hamaland als de Berghs gedurende verschillende periodes. Het was zelfs getuige van wat sommigen “het einde” zouden noemen toen Duitsland na de Tweede Wereldoorlog grondgebied verloor als gevolg van de geallieerde invasies die hier rond 1949-1963 begonnen. Evenals de annexatie door Nazi-Duitsland voor die tijd volgens mondelinge overlevering die werd doorgegeven door families die er nu nog steeds wonen!

St. Vituskerk
De hooggelegen St. Vituskerk was oorspronkelijk een kloosterkapel in de 9e eeuw, en groeide uit tot een aanzienlijke stenen Romaanse kerk vanaf 1120 tijdens de Tachtigjarige Oorlog toen veel van de oorspronkelijke structuur werd verwoest of beschadigd als gevolg van oorlogsschade op sommige momenten in de geschiedenis, zoals het in brand steken door Franse Hugenoten tussen 1567 -1568 (In 1606). Maar na al deze tragedies zijn ze er toch in geslaagd om hun geliefde plek opnieuw op te bouwen met nog meer liefde dan voorheen!
Het kasteel is een lichtend voorbeeld van veerkracht. Het werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door zwaar artillerievuur aan flarden geschoten, maar door de hulp en steun van vele mensen waaronder Jan Herman van Heek heer van Huis Bergh is het weer in zijn oude glorie hersteld! In de kerk bevinden zich vandaag de dag nog zeer bijzondere gebeeldhouwde kapitelen tot ver in de 12e eeuw op de pijlers van deze historische locatie.
Van hieruit heeft u een fantastisch uitzicht over het Rijndal en helemaal tot aan Kleef. De kerk is meestal overdag open, maar als dat niet het geval is, kom dan later nog eens terug!
Drususbron
De Drususbron is een waterbron in de buurt van Eltenberg die ongeveer 2040 jaar geleden werd aangelegd door de mensen die er woonden. Zij hadden een extra diepe bron (57 meter) nodig om te kunnen drinken en voor andere doeleinden in hun afgelegen bergdorp, dat al lang voor die tijd was gesticht in de Romeinse tijd. Zoals is opgetekend op Griekse stenen tafelen die binnen de muren zijn gevonden en zijn blootgelegd bij opgravingen die toen rond 750 A-D zijn begonnen – maar pas onlangs!
Elten is van oorsprong een Nederlands dorp, maar in 1949 kwamen de inwoners van Elten na de Tweede Wereldoorlog op Duits grondgebied te liggen. Dit leidde tot een interessant incident genaamd ‘Butternacht’ – toen grote vrachtwagens vol boter om middernacht buiten stonden en plotseling weer Nederlandse burgers werden, zonder herinnering of begrip over hoe het gebeurde! Sindsdien is de stad al vele decennia een populaire bestemming voor dagtrips. Dit komt omdat men hier graag komt zonder klachten van de plaatselijke bevolking over verloren zakelijke kansen. Die het te druk heeft met zelf van hun vakanties te genieten (en geld te besparen).
Steintor en Stuhl der Fürstabtissinen
De stenen poort, de Steintor, is een kunstwerk uit Kalkar dat zich aan de zuidkant van de kerk van Christoph Wilmsen-Wigmann bevindt. Het leidt uw blik over de drie valleien – die daartussen en omhoog richting Kleef waar u amfitheaters ziet baden onder een zonsondergang met een obelisk gebouwd door Johann Moritz von Nassau. Die bekender werd na zijn verhuizing naar Den Haag waar nu ook veel schilderijen van hem in het Mauritshuis hangen!
De rug van deze troon, die ooit op de schouders van een Vikinghoofdman rustte en nu in de abdijkerk van de abdij van Elten staat, is gehouwen uit een immens blok graniet. Recht in het oppervlak zijn ingewikkelde motieven gekerfd die aangeven hoe ver wij als mensen in de loop der tijden zijn gekomen. Ze waren er 200.000 jaar geleden al, toen gletsjers zich een weg door Scandinavië baanden en rotsen als deze meenamen!